Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo

Lottapuku

Lottia, 1934. Lottamuseon kokoelmatLottapuvun malli hyväksyttiin vuonna 1922. Järjestön säännöissä annettiin puvun käytöstä tarkat ohjeet. Puku oli harmaata puuvilla- tai villakangasta, ja siihen kuuluivat lottaneula, valkoinen kaulus ja kalvosimet sekä jaostonauha. Helman pituus oli tarkalleen 25 cm maasta. Sukat olivat mustat tai harmaat, ja jalkineina käytettiin matalia mustia kenkiä. Järjestöllä oli käytössä myös voimistelu- ja hiihtopuku ja erilaisia suojapukuja. Valkoinen esiliina ja huivi kuuluivat muonitus- ja lääkintälottien pukuun, mutta kenttäolosuhteissa käytettiin harmaita. Kaikkiin lottien asuihin oli järjestön vahvistamat ohjeet ja kaavat. Lottapuku valmistettiin itse ohjeiden mukaan tai se tilattiin ompelijalta. Jatkosodan aikana pukuja valmistettiin myös tehtaissa.

Lotan oli esiintyessään muistettava, että jokainen yksilö edusti aina koko järjestöä. Hänen tuli esiintyä ”sivistyneen ihmisen hillityin käytöksin, vaatimattomasti ja huomiota herättämättä”. Lotta ei saanut tupakoida, tarjoilla tai nauttia alkoholijuomia lottapuvussa esiintyessään.

Lottien arkipuku oli puuvillakankainen. Vasempaan ranteeseen kiinnitettiin kankainen kurssimerkki ja jaostonauha ja rintataskuun valkoinen kurssitähti. Pukuun kuului valkoiset, reikäompelein koristetut kaulukset ja hihansuut. Puvun kaulus suljettiin lottaneulalla.

Juhlatilaisuuksissa käytettiin villakankaista juhlapukua. Hameosan tasku oli juhlapuvussa sisäänistutettu. Juhlatilanteissa puvun kanssa käytettiin käsivarsinauhaa ja valkoisia käsineitä sekä lottalakkia.

Päähineenä käytettiin suojeluskuntamallista lippalakkia, johon kiinnitettiin vastaavan suojeluskunnan rivimiehen kokardi. Käsineet olivat päällystakin väriset, harmaat tai ruskeat. Valkoiset käsineet kuuluivat aina ulkojuhlapukuun.

Tänään lottapuvun käyttö vaatii harkintaa. Lotat arvostavat pukuaan. He toivovat, että sitä käytetään tarkoin harkiten. Lottapukua saa käyttää henkilö, joka on ollut jäsenenä Lotta Svärd –järjestössä. Lottien ja pikkulottien välillä ei tehdä eroa – lotilla ja pikkulotilla on samanlainen oikeus lottapukuun.

Henkilö, joka ei ole ollut jäsenenä Lotta Svärd –järjestössä voi käyttää lottapukua esitellessään Lotta Svärd –järjestöä ja sen toimintaa. Pukua voi käyttää myös näytelmässä tai tapahtumassa, jonka rooli vaatii lottapukuun pukeutumista. Roolin on oltava hyvän maun mukainen ja toivomme, että asu vaihdetaan esityksen päätyttyä.

Henkilö, joka ei ole kuulunut Lotta Svärd –järjestöön ei voi käyttää lottapukua juhla-asuna juhlissa ja tilaisuuksissa.

Toivomme erikoisesti lottajärjestöön kuulumattomien kunnioittavan näitä ohjeita.

Lottapuvun mittataulukko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huomaathan, että Lottamuseolla ei ole lottapukujen vuokrauspalvelua.