Lottamuseon museolehtoriksi on valittu Anna Jantunen

Lottamuseon uusi museolehtori Anna Jantunen esittäytyy:

”Lottamuseo kertoo yhteiskunnan rakentamiseen omalla panoksellaan osallistuneista naisista, ja haluan olla mukana kertomassa heidän tarinaansa. Kulttuuriperinnöstä kertominen ihmisiä kiinnostavalla tavalla on intohimoni. Haluan että kulttuuriperintö puhuttelee. Että se herättää tunteita. Mahdollistaa oman elämän ja taustan suhteuttamisen laajempien tapahtumien ketjuun.

Lottamuseossa kehitän museon opastuksia. Suunnittelen ja haen tapoja, joilla tietoa lottien tekemästä työstä voi mielenkiintoisesti esitellä yleisölle. Toivon voivani herättää museon vieraat ajattelemaan ja pohtimaan keitä lotat olivat, millaisia valintoja he tekivät ja millaiset arvot he omasivat.

Lisäksi olisi hienoa saada Lottamuseo osaksi paikallisten kuntien kulttuuripolkua. Yläkoululaisille museon jakama tieto avaa näkökulmia niin historiallisiin tapahtumiin kuin myös nykypäivän arjen turvallisuuteen, toimintakykyyn yhteiskunnallisissa poikkeusolosuhteissa ja vapaaehtoistyöhön.

Lottamuseossa on tehty hienoa yhteistyötä mm. Keudan ja Laurea Ammattikorkeakoulun kanssa. Tätä yhteistyötä haluan jatkaa edelleen. Suunnittelen parhaillani ohjelmaa Harmaat Sisaret -erikoisnäyttelyyn. Näyttely kertoo Lottajärjestön lääkintäjaostosta ja aukeaa yleisölle maaliskuussa 2019. Ehkäpä tähän voisi tehdä jotakin yhdessä lähihoitajaopiskelijoiden kanssa!

Olen aikaisemmin työskennellyt mm. Hämeenlinnan kaupunginmuseossa museolehtorina. Teimme vanhainkoteihin muistelutyöpajoja ja oli todella palkitsevaa huomata, miten muistelu voimaannutti vanhuksia. Kulttuurin hyvinvointia tukevat vaikutukset kiinnostavatkin minua. Olen myös työskennellyt museossa Venäjällä ja keskustelu yhteisestä historiastamme on tärkeää. Lisäksi toimin tällä hetkellä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran hallituksessa. Seura tekee hankkeita ja tuottaa oppimateriaaleja erityisesti koulujen käyttöön.”

Ota yhteyttä Annaan museo-opetukseen liittyvissä asioissa anna.jantunen@lottamuseo.fi