Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo

Lottamuseo

Syvärannan nykyinen päärakennus rakennettiin vuosina 1994-1995. Sen suunnitteli arkkitehtitoimisto Irmeli ja Markus Visanti. ”Syvärannan Lottakoti” avattiin yleisölle Lotan päivänä 12.5.1996. Se oli tarkoitettu entisten lottien kokoontumispaikaksi ja näyttelytilaksi. Nykyään rakennus toimii ammatillisesti hoidettuna kulttuurihistoriallisena lottamuseona.

Lottamuseon päärakennus muistuttaa paikalle 1800-luvulla rakennettua Syvärannan tornihuvilaa, joka tuhoutui tulipalossa 1.4. 1947. Uusi päärakennus ei ole vanhan kopio. Suurin ero on materiaalissa. Vanha huvila oli hirsirakennus. Nykyisen rakennuksen pintamateriaalina on puu, mutta rakenteet on tehty betonista ja väliseinät tiilistä. Vanhan huvilan hengestä muistuttavat värilliset lasiruudut ja torni. Syvärannan vanhassa huvilassa oli kahdessa kerroksessa 15 tulisijoilla varustettua huonetta ja ullakkokerroksessa kesäkäytössä kylmiä huoneita. Sisäänkäyntejä verantoineen, parvekkeineen ja kuisteineen oli neljä. Näköalatorni purettiin vuonna 1937.

Syväranta 1920-luvulla. Kuva: Suomi-Filmi

Syväranta 1920-luvulla. Kuva: Suomi-Filmi

Syvärannan päärakennuksen edessä kasvaa nykyään sinisiä helmililjoja ja vaaleanpunaisia Queen Elizabeth -ruusuja. Vanhan päärakennuksen verantaa somistivat lottaopiston aikaan 1936-1944 rönsyilevät krassit.

Syvärannan päärakennus