Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo

Hämähäkinseittiportti

Lottamuseon Hämähäkinseittiportti on suomalaista käsityötä. Portti valmistettiin 1900-luvun alussa tamperelaisella T. Wikholmin metalliverstaalla. Hämähäkinseittiportti on saanut vaikutteita art nouveau -tyylistä. Belgiasta ja Ranskasta alkujaan oleva art nouveau kukoisti vuosina 1890 – 1905. Tyyli suosi kaarevaa, liikkeessä olevaa viivaa. Aiheet lainattiin usein kasvi- ja eläinmaailmasta. Tyypillisiä olivat kiemurtelevat kasvit, tyylitellyt kukat, hyönteiset ja riikinkukot.

Hämähäkinseittiportti kertoo Syvärannan tilan historiasta yli sadan vuoden ajalta. Omistajien ja toimintojen muutokset ovat olleet nähtävissä portin alareunassa. Metalliset kirjaimet muodostivat 1900-luvun alussa portin alaosaan nimen ”Syväranta Ouchkoff”. Tila ja huvila kuuluivat vuosina 1904-1916 moskovalaiselle Ushkovin perheelle, jonka sukunimi oli portissa ranskalaisittain kirjoitettuna.

Kun Onni V. Tuiskun säätiö hankki Syvärannan vuonna 1922 suomalaisten sanomalehtimiesten lepokodiksi, portin alaosaan vaihdettiin nimi ”Syväranta Lepokoti”. Nimi säilyi Syvärannan siirtyessä vuonna 1936 Lotta Svärd -järjestölle opisto- ja lepokotikäyttöön. Kun vuonna 1947 tulipalossa tuhoutuneen päärakennuksen paikalle rakennettiin 1990-luvulla uudisrakennus lottakodiksi ja museoksi, muutettiin portin teksti muotoon ”Syväranta Lottakoti”. Portin konservoinnin yhteydessä vuosina 2011-2012 portti sai nykyisen testinsä ”Syväranta Lottamuseo”.

Portti I