Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo

Sireenimaja

Syvärannan tila ja huvila olivat vuosina 1869-1922 yksityisten perheiden omistuksessa. Huvilanomistajat olivat varakkaita säätyläisiä, jotka oleskelivat huvilallaan vain osan vuodesta. Syvärannan huvilaa myös vuokrattiin. Syreenimajan kohdalla on sijainnut asuinrakennus. Se lienee ollut Syvärannan ensimmäinen päärakennus.

Syreenimajan perustuksen yhteydessä vuonna 2011 paikalta esiin kaivettu kivikehä on rakennuksen pohjaa. Rakenne viittaa tulisijaan. Ympäriltä löytyi tiilirakenteita, uunin kaakeleita, saviruukkujen paloja sekä shampanja- ja viinilasien sirpaleita.

Paikalla sijainnut vaalea puuhuvila verantoineen on myyty ja kuljettu pois Syvärannasta 1910-luvun lopussa. Rakennus näkyy osittain muutamassa vanhassa Syväranta-valokuvassa.

Myöhemmin talon paikalla on kasvanut syreenejä, jasmikkeita, lumimarjapensaikkoa, katajia, töyhtöangervoja, keijuangervoja, varjoliljoja, tulppaaneja, narsisseja ja raparperia. Osa kasveista siirrettiin vuonna 2011 tehtyyn uuteen paraatikukkapenkkiin, jonka paikalla oli aiemmin pienempi kukkapenkki pioneista sekä kirjokuunliljoista.

Sireenimaja