Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo

Tikka-mökki

Syvärannan tontilla on kasvanut aina paljon lehtipuita: tammia, lehmuksia vaahteroita ja pihlajia. Alkuperäinen pääajotie kulki nykyistä ajotietä etelämpänä, valkoisen Tikka-mökin pihan kohdalla, ja kaartui kohti päärakennusta. Rantatien varrelta ojanpenkalta löytyvät tämän ajotien sisäänkäyntiportin tukikivet ja metallitolpat. Ajotien takana tontin eteläreunassa sijaitsi tenniskenttä. Kenttä näkyy vielä 1930-luvun lopulla otetuissa valokuvissa.

Tontin eteläreunaa reunustavat korkeat kuuset ovat peräisin vanhasta kuusiaidasta. Kahden puolen rantatietä istutetut pitkät kuusiaidat suojasivat Syvärannan ylä- ja alatontteja vielä sodan jälkeen. Myöhemmin kuusiaita on korvattu metallisella verkkoaidalla ja viimeksi lauta-aidalla.

Puutalo Oy lahjoitti vuonna 1947 Tikka-nimisen talon Syvärannassa tuolloin toimineelle Suomen Naisten Huoltosäätiölle ja sen perustamalle Työmaahuolto-nimiselle yritykselle. Tikka-mökki on ollut talonmiehen asuntona ja vuokra-asuntona. Nykyisin talossa asuu puutarhuri, joka on suunnitellut pihalleen pienen japanilaisen puutarhan.

Panun puutarha