Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo

 

Lottamuseon Evakkotiellä -yleisöopastukset sunnuntaisin klo 15


Museo-opastus: Evakkotiellä

Avaa Sydämesi! -erikoisnäyttelyä täydentämään on tehty monipuolinen opastus, jossa evakkotien tunnelmat välittyvät museovierailijalle elävän kuvan kautta. Tiedollisessa osuudessa opas kertoo Lottajärjestön historiasta ja laaja-alaisesti Suomen evakuoinneista vuosien 1939-1944 välisenä aikana sekä suuriin väestönsiirtoihin liittyvistä lieveilmiöistä.

Kesto: n. 30 min.

Opastuskielet: suomi, ruotsi ja englanti

Hinta: 30 € / ryhmä + museon pääsymaksut


Draamaopastus: Lotta Karvisen muonituskurssi

Lotta Karvisen muonituskurssi tarjoaa elämysmatkan Lottaopistolle vuoteen 1942. Draamaopastuksessa lotta Karvinen perehdyttää oppilaansa kenttämuonitukseen. Oppitunnin aiheita ovat mm. muonituslotan vaatetus, joukkomuonituksen työnjako ja reseptiikka. Oppitunnin aikana selviää, mikä on mitella, kuka on ajokoira ja miten valmistetaan pataljoonakeitto.
Kesto: n. 30 min.

Opastuskieli: suomi

Hinta: 48 € / ryhmä + museon pääsymaksut

Suositeltu ryhmäkoko maksimissaan 20 henkilöä. Suuremmat ryhmät: kysy tarjous info@lottamuseo.fi


Elokuvaesitys: Rivilotta

Rivilotta -dokumentti piirtää kuvaa Lottajärjestön sodan aikaisesta toiminnasta. Dokumenttifilmin käsikirjoitusta olivat tekemässä Mika Waltari ja Lotta Svärd -lehden toimittaja Valma Kivitie. Dokumenttielokuva koostuu talvella 1941-1942 kaikilla sotatoimialueilla kuvatusta materiaalista. Ainutlaatuinen filmatisointi on valmistunut Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ja Lottamuseon yhteistyönä.

Kesto: n. 30 min.

Kieli: suomi

Hinta: 30 € / ryhmä + museon pääsymaksut


Työmaahuollon lyhyt esittely

Museo-opastuksen ostajalle kaupan päälle Työmaahuolto –videoesitys veloituksetta.

Työmaahuolto nimisen yhdistyksen perustivat aikaisemmin Lottajärjestön rajatoimistossa työskennelleet lotat. Yhdistyksen tehtävä oli auttaa lottakomennukselta kotiutettuja naisia ja järjestää muonitusta Lapin jälleenrakennustyömaille. 1940-luvun lopulla Työmaahuolto siirtyi vähitellen valtion alaisten jälleenrakennustyömaiden muonittamisesta yksityiselle sektorille. Vuosien saatossa siitä kehittyi merkittävä kaupallinen yritys, jonka toimialoina olivat mm. suurmuonitukset, työpaikkaruokailu, ravintolatoiminta ja lentokonecatering.

Evakkoja asemalla