Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo

Lottadräkten

Lottia, 1934. Lottamuseon kokoelmatLottadräktens modell godkändes 1922. Organisationens stadgar innehöll noggranna direktiv för användningen av dräkten. Dräkten var av grått bomulls- eller ylletyg, och till den hörde en lottabrosch, vit krage och manschetter, samt sektionsband. Kjolfållen skulle vara exakt 25 cm från marken. Strumporna var svarta eller grå, och skorna var låga och svarta. Organisationen hade också en gymnastik- och skiddräkt samt olika skyddsdräkter. Det vita förklädet och huvudduken hörde till fältköks- och sanitetslottornas dräkt, men i fält använde man gråa. Till alla lottornas dräkter fanns mönster och sybeskrivningar, fastställda av organisationen. Lottorna sydde själva sin dräkt enligt mönster eller beställde den av en sömmerska. Under fortsättningskriget tillverkades dräkter också i fabriker.

Lottan måste komma ihåg att varje individ alltid representerade hela organisationen. Hon skulle uppträda belevat och behärskat, anspråkslöst och utan att väcka uppmärksamhet. En lotta fick inte röka, servera eller inmundiga alkoholdrycker i lottadräkt.

Lottornas vardagsdräkt var av bomullstyg. På den vänstra handleden fäste man kursmärket i tyg samt sektionsbandet och på bröstfickan den vita kursstjärnan. Till dräkten hörde vita kragar och manschetter prydda med hålsöm. Dräkten knäpptes i halsen med hjälp av lottabroschen.

Vid festliga tillfällen använde man högtidsdräkten i ylle. Högtidsdräktens kjoldels ficka var infälld. Vid högtidliga tillfällen använde man armbindel, vita handskar samt lottamössa med dräkten.

Huvudbonaden bestod av en keps av samma modell som skyddskårens, i vilken man fäste motsvarande skyddskårists kokard. Handskarna var samma färg som kappan, grå eller bruna. Till festytterplagg hörde alltid vita handskar.

I dag bör lottadräkten användas med urskillning. Lottorna värdesätter sin dräkt. De önskar att den ska användas efter noggrant övervägande. Lottadräkten får bäras av en person, som har varit medlem i organisationen Lotta Svärd. Det är ingen skillnad på lottor och smålottor – båda har samma rätt till lottadräkten.

En person som inte har varit medlem i organisationen Lotta Svärd får använda lottadräkt när hon presenterar organisationen och dess verksamhet. Dräkten får också användas i pjäser eller vid evenemang, där rollen kräver att man är klädd i lottadräkt. Rollen bör vara smakfull och vi önskar att man efter föreställningen eller uppträdandet byter till andra kläder.

En person som inte har varit medlem i organisationen Lotta Svärd får inte använda lottadräkten som högtidsdräkt vid högtider och andra evenemang.

Vi hoppas att personer som inte hör till lottaorganisationen respekterar dessa direktiv.

Lottapuvun mittataulukko