Lottamuseon Hämähäkinseittiportti on suomalaista käsityötä. Portti valmistettiin 1900-luvun alussa tamperelaisella T. Wikholmin metalliverstaalla. Hämähäkinseittiportti on saanut vaikutteita art nouveau -tyylistä. Belgiasta ja Ranskasta alkujaan oleva art nouveau kukoisti vuosina 1890 – 1905. Tyyli suosi kaarevaa, liikkeessä olevaa viivaa. Aiheet lainattiin usein kasvi- ja eläinmaailmasta. Tyypillisiä olivat kiemurtelevat kasvit, tyylitellyt kukat, hyönteiset ja riikinkukot.
Hämähäkinseittiportti kertoo Syvärannan tilan historiasta yli sadan vuoden ajalta. Omistajien ja toimintojen muutokset ovat olleet nähtävissä portin alareunassa. Metalliset kirjaimet muodostivat 1900-luvun alussa portin alaosaan nimen ”Syväranta Ouschkoff” (omistajaperheen sukunimi ranskalaisittain kirjoitettuna).
Kun Onni V. Tuiskun säätiö hankki Syvärannan vuonna 1922 suomalaisten sanomalehtimiesten lepokodiksi, portin alaosaan vaihdettiin nimi ”Syväranta Lepokoti”. Nimi säilyi Syvärannan siirtyessä vuonna 1936 Lotta Svärd -järjestölle opisto- ja lepokotikäyttöön.


Kun vuonna 1947 tulipalossa tuhoutuneen päärakennuksen paikalle rakennettiin 1990-luvulla uudisrakennus lottakodiksi ja museoksi, muutettiin portin teksti muotoon ”Syväranta Lottakoti”. Portin konservoinnin yhteydessä vuosina 2011-2012 portti sai nykyisen tekstin ”Syväranta Lottamuseo”.
Kerrotaan, että Syvärannan porttia koristi aikoinaan myös kaksi lehtikullattua hämähäkkiä, jotka ovat kuitenkin aikojen saatossa kadonneet. Vuonna 2020 lokakuussa sai Syvärannan Hämähäkinseittiportti lisäystä. Tuusulalaistaiteilija Heka Piirosen uusi hämähäkki asennettiin Lottamuseon porttiin ”kadonneen” tilalle. Hankkeessa mukana olivat myös Vintage-valtakunta televisiosarjan Tomppa Kekäläinen ja Mike Kairenius.
