Lottamuseon historialuentosarjassa 13.4. klo 14.00 Maritta Pohls ja Sini Näppä esitelmöivät Lotta Svärd järjestön lääkintätoiminnan kolmesta vahvasta naisesta.
Lääketieteen lisensiaatti Suoma Loimaranta ja sairaanhoitaja Märta Björkenheim olivat aktiivisia lottatoimijoita jo järjestön perustamisesta lähtien. Loimaranta tuli Pohjois-Hämeen ja Björkenheim Nylans Södra piirin tehtävistä. Lottien tehokas lääkintätoiminta sotien aikana oli heidän ansiotaan. Heidän luomassaan koulutusjärjestelmässä lottia ei opetettu niinkään antamaan ensiapua rintamalla. Se oli heidän näkemyksensä mukaan turhaa. Siitä vastasivat armeijan ja suojeluskuntien koulutetut lääkintäjoukot. Lottia tarvittiin sairaaloissa ja toipilaskodeissa. Loimaranta-Björkenheim parivaljakko kantoi vastuun myös sairaaloitten, sairasjunien ja ensiapuasemien varustelusta. Kaikkeen tähän tarvittiin valtava määrä suunnittelua, varainkeruuta ja selvityksiä eikä yhteisen linjan löytyminen ollut aina helppoa tällä lottien keskeisellä työalalla.
Dagmar Ruin palveli sairaanhoitajana ensimmäisessä maailmansodassa, Viron vapaussodassa ja eturintamalla Suomen sisällissodassa vuonna 1918. Sisar Ruin osallistui mm. helmikuun 1918 raskaisiin Pellingin taisteluihin, joissa hänen ambulanssivaununsa eli oljilla täytetty reki seurasi miehiä eturintamalla. Sisällissodan jälkeen Ruin järjesti virkistys- ja kesäkotitoimintaa valkoisen armeijan invalideille. Sisar Dagmar hankki alkupääoman USA:sta vapaussodan valkoisten invalidien sekä orpojen lasten kotiin. Dagmar Ruin ohjasi Nylands Södra -suojeluskuntapiirin lääkintäkoulutusta ja varusteiden hankintaa yhdessä suojeluskuntien ylilääkärin kanssa.
Luento on Lottamuseon luokassa klo 14-16. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!