Lottamuseon esinekokoelma on inventoitu – muutto uusiin säilytystiloihin alkaa keväällä 2018
Vuonna 1996 Tuusulassa yleisölle ovensa avanneen Lottamuseon kokoelmiin on saatu museon olemassaoloaikana lahjoituksina noin 10 000 esinettä. Vuosina 2015-2016 esineistö on inventoitu.
Inventoinnin yhteydessä Lottamuseon tutkijat arvottivat esinekokoelman ydinkokoelmaan, peruskokoelmaan ja opetuskokoelmaan. Arvottaminen tapahtui määrittelemällä esineiden museoarvo. Museoarvo tarkoittaa esineen merkitystä museon tallentaman lotta-aiheen kannalta. Esineen harvinaisuus, sen historiasta ja taustasta olemassa olevat tiedot, esineen kunto ja käyttömahdollisuudet otettiin arvioinnissa huomioon.
Ydinkokoelmaan ja peruskokoelmaan kuuluvat esineet tullaan siirtämään sähköisesti luetteloituina ja valokuvattuina Museovirastolta vuokrattuihin tiloihin. Uusissa säilytystiloissa kullekin esineryhmälle voidaan taata asianmukaiset ja turvalliset säilytysolosuhteet. Esineiden muutto alkaa keväällä 2018. Esineet säilyvät edelleen Lottamuseon omistuksessa ja hallinnassa.
Opetuskokoelma, johon kuuluvat museo-opetuksessa, esityksissä ja rekvisiittana usein käytetyt esineet, tullaan säilyttämään Lottamuseossa Tuusulassa. Samoin nykyiseen perusnäyttelyyn kuuluva keskeinen lottaesineistö tulee säilymään paikallaan näyttelyssä.
Inventoinnin yhteydessä kokoelmiin kuuluneita esineitä, jotka eivät liity lotta-aiheeseen, on siirretty lahjoittajilta lupaa kysyen muihin ammatillisesti hoidettuihin kulttuurihistoriallisiin museoihin.
Eräissä ammatillisesti hoidetuissa museoissa ja lottaperinneyhdistyksissä on ollut tarvetta saada omaan näyttelyyn tai esityksiin lottapukuja ja asusteita. Opetuskokoelmasta on pystytty luovuttamaan jonkin verran pukuja ja asusteita myös näille tahoille, mutta Lottamuseon oma käyttö on silti ensisijalla.
Huonokuntoisia ja muille kokoelmaesineille vaarallisiksi todettuja esineitä (likaiset, rikkinäiset, homevaara, hapertuneisuus) on poistettu kokoelmasta kokonaan. Poistetut esineet on ensin dokumentoitu kirjallisesti ja kuvaamalla, ja niille on yritetty löytää mahdollisuuksien mukaan jatkokäyttöä. Esimerkiksi osa poistetuista huonokuntoisista lottapuvuista on jatkanut elämäänsä, kun puvun hyväkuntoiset osat on käytetty käsityöntekijöiden Lottamuseon museokauppaan valmistamiin uusiotuotteisiin.