Lottamuseo järjestää jälleen keväällä online-lukupiirejä, joissa luetaan lotta-aiheista kirjallisuutta. Auta meitä valitsemaan kirjat uusia lukupiirikertoja varten ja äänestä suosikkiasi! Äänestykseen pääset tästä.
Äänestys on käynnissä 7.2. saakka.
Lukupiirikirjoiksi ovat ehdolla:
Jörn Donner: Angelan sota (1976)
Romaani kotirintamasta vuosina 1940-44, moraalisesta kriisistä joka kärjistyi Suomessa Kannaksen murtuessa. Lääkintälotta Angela Andersin rakastuu saksalaiseen haavoittuneeseen, jonka jälkeen häntä vetävät eri tahoille halu ja uteliaisuus, sydän ja järki
Tuomi Elmgren-Heinonen: Lottatyttö komennuksella (1940)
Nuori viipurilainen Liisa Salo seikkailee lottatehtävissä talvisodan aikana. Hän on mukana siirtoväen kuljetusjunissa, pommitustulipalojen sammutuksissa, ja joutuu seikkailuissaan jopa puolustuslinjojen taakse. Kirja on vauhdikkaasti ja viehättävästi tyttökirjojen tyyliin kirjoitettu romaani.
Marja-Liisa Heino: Niemisen tyttövainaan tapaus (2011)
Eletään joulukuuta 1941. Nälkäiset sotavangit kiertävät yön turvin pyytämässä kyläläisiltä ruokaa. Vapaasti liikkuva ryssä on ilmeinen epäilty, kun Helvi-niminen lotta löytyy puukkohaavoissa ja luoti rinnassaan…. Niemisen tyttövainaan tapaus on vaikuttava romaani pelosta, reiteistä joita myöten se leviää ja voimasta, jolla se saa ihmiset kääntymään toisiaan vastaan..
Anu Kaipainen: Vierus verta täynnä (1995)
Anna ja Juhani Malinen ovat opettajia syrjäkylän koulussa Suomussalmella. Sodan sytyttyä Anna lähtee lottakomennukselle ja Juhani päätyy Raatteen tien taisteluihin. Pohjamaalta lähtöisin oleva Anna on tuonut lotta-aatteen Kainuuseen miehensä kotiseudulle. Kun Anna joutuu näkemään sodan vaatimat kalliit uhrit ja oppii pelkäämään rakkaittensa puolesta, hän kypsyy samalla myös ymmärtämän rauhan aatetta uudella tavalla.
Rosa Liksom: Everstinna (2017)
Everstinna on yhden yön romaani, sisäinen monologi, joka kasvaa erään ajan anatomiaksi. Kysymys on Suomesta, jossa valmistaudutaan sotaan, eletään Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä ja ollaan lujasti kallellaan jälkimmäiseen, kunnes tuo liitto kaatuu. Kysymys on myös toisesta liitosta: perhehelvetistä. Kun miehellä on jääkärikoulutus, sadistinen luonne ja huono itsetunto, luonnollisen kuoleman kokeva nainen, jonka luontoa on koeteltu, on suuri selviytyjä.
Kirsti Manninen: Kun taivas repeää (1998)
Nuoren lotta Ainon ja hänen kohtalotovereittensa tarina kodin suojasta Kannaksen tulimyrskyyn. Sodan ja kenttäsairaalan arki, nuorten lottien sankaruus ja unelmat myötäeläen kuvattuna. Sota kasvattaa arasta tytöstä naisen, joka on valmis valitsemaan oman tiensä. Kirjan pohjalta on tehty suosiota saanut TV-sarja.
Paavo Rintala: Sissiluutnantti (1963)
Kertomus kaukopartiomiehistä ja sissiryhmän johtajasta luutnantti Erkki Takalasta, joka oli siviilissä teologian ylioppilas. Kirja on tulkinta sodan vaikutuksesta ihmiseen: ihmisyys kaventuu tai pikemminkin katoaa tappamiseksi ja paritteluksi. Kirjan lotat on sota vieraannuttanut naisen olemuksesta ja he suhtautuvat tavallisiin sotamiehiin torjuvasti, koska heidän toiveensa ovat virittyneet korkeammalle, upseereihin.
Irja Virtanen: Kenttäharmaita naisia (1956)
Tarina naisista sodan kurimuksessa Itä-Karjalassa miehisen kulttuurin keskellä. Sodan pitkittyessä isänmaallinen into alkaa karista, kun arki koostuu päivästä toiseen pääasiassa työnteosta, kehnoista muona-annoksista, syöpäläisistä ja sairauksista. Kirja toi ilmestyessään kaivatun naisnäkökulman jatkosotaan, mutta sen luomaa lottakuvaa myös kritisoitiin. Kirja on tarkkanäköinen kertomus erilaisista luonteista, lähtökohdista ja yhteiskuntaluokista.
Suosikkikirjaasi voit äänestää tästä.
Mikäli haluat saada lisätietoa Lottamuseon lukupiireistä, voit jättää äänestyksen yhteydessä yhteystietosi.
Lottamuseon keväällä järjestettävät lukupiirit ovat online-lukupiirejä vallitsevan koronavirustilanteen johdosta. Verkon kautta toimiminen mahdollistaa myös eri puolilla Suomea asuvien lotta-aiheesta kiinnostuneiden osallistumisen tapaamisiin. Lukupiiriä voi myös rauhassa seurata omalla ajalla, sillä keskustelusta lähetetään jälkikäteen tallenne kaikille ilmoittautuneille. Lukupiiritapaamiset toimivat Zoom-palvelun välityksellä, jota on helppo käyttää niin kotikoneelta kuin älypuhelimelta. Ensimmäinen lukupiirikokoontuminen on 3.3. ja yhteensä kertoja on maalis-huhtikuussa kolme.
Tervetuloa mukaan äänestykseen ja keväällä alkaviin lukupiireihin!