Kierroksella tutustutaan sivistyksen teemoihin lottaliikkeen näkökulmasta. Kierroksen jokaisella tietopisteellä pääset testaamaan tietojasi sivistyksen eri osa-alueista. Kysymykseen tai tehtävänantoon vastaat vastausvaihtoehtoa klikkaamalla. Tiedonjanosi sammuttamiseksi mobiiliopas tarjoaa lisäksi jokaisesta osiosta lisätietoa, joka löytyy info-kuvakkeiden takaa. Jos et lisätietoa kaipaa, saat joka tapauksessa osaksesi roppakaupalla sivistystä – lottamaisella tvistillä tietenkin! Kätevää, eikö?
Psst! Vaikka mobiiliopastus on ulottuvillasi missä ikinä liikutkaan, jos kierrät mobiiliopastuksen Lottamuseossa, tietopisteitä vastaavat kohdat on merkitty tilaan numeroin.
Oletko valmis kokemaan sivistyksen voiman?


voimalla






Lottakursseilla ja julkaisuilla pyrittiin sekä sivistämään että kouluttamaan lottia eri tehtäviin. Suoritettu lottakurssi saattoi olla myös eduksi työnhaussa ja kertynyt osaaminen hyödyksi työelämässä. Toisinaan samoissa työtehtävissä jatkettiin lotta-ajan jälkeenkin.
Vaikka lottakurssit ovat historiaa, koulutus edistää sekä sivistystä että kriittistä ajattelukykyä, joita tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Niin kulki hän karskin urhoinens' uljaana ja innoissaan, ja kun pyssyt paukkui ja luodit lens, ei kaukana Lottakaan.





Perheen piirissä lasten kasvatus ja sivistäminen oli äidin vastuulla. Lotat kuitenkin halusivat ulottaa kasvatuksellisen tehtävänsä kotien ulkopuolelle koko yhteiskuntaan. Yleissivistävän tiedon jakaminen valistustoiminnan muodossa olikin arkipäivää lottajärjestössä.
Vaikka aika muuttaa maailmaa, kaunokirjallisuutta pidetään yhä oleellisena osana yleissivistystä!






1930-luvulla lottajärjestö alkoikin järjestelmällisesti kehittämään liiketalousosaamistaan. Näin liiketoiminnasta kehittyi varojen pääasiallinen keräysmuoto.
Onneksi lottajärjestön lakkauttaminen ei suinkaan saattanut päätökseen lottien neuvokkuutta talousasioissa. Lottien perustamissa yrityksissä ja säätiössä nämä perinteet jatkuvat vielä tänäkin päivänä.






Kurinpitotoimiin saattoi johtaa muun muassa palveluhaluttomuus, tottelemattomuus, tupakointi, alkoholin käyttö, tanssiminen tai vapaa sukupuolielämä. Lottatöissä ei myöskään ollut sopivaa käyttää värikosmetiikkaa, koruja tai laittaa näyttäviä kampauksia. Myös pukeutumiseen liittyi liuta sääntöjä.
Lottajärjestön tiukka kuri ja sukupuolittuneet käyttäytymisnormit voivat nykyajan mittapuulla tuntua vierailta. Toisaalta lottajärjestön kantavia voimia ovat myös moderninkin sivistyskäsityksen mukainen toisten huomioon ottaminen ja kunnioitus.






Säätiö antoi opintoapurahaa ja jakoi avustuksia muun muassa kurssi-, lääkäri- ja sairaalamaksuihin, lääkkeisiin ja jopa vuokran maksamiseen. Avustustyö tähtäsi siihen, että avustettava pääsisi avun turvin kiinni itsenäiseen elämään. Suomen Naisten Huoltosäätiö ylläpiti myös toipilas- ja lepokoteja lottana toimineille.
Nykyaikana vastuun kantaminen, empatia ja toisista välittäminen on osa sydämen sivistystä. Syystäkin hyvin lottamainen sivistyksen osa-alue.






Ajan kanssa Työmaahuollosta tuli merkittävä toimija työpaikka- ja kouluruokailun sekä suurmuonituksen saralla. Yrityksen osti vuonna 1978 Fazer catering oy, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Amica. Tuttu paikka, ehkä?
Muuttuvassa maailmassa muutokset ovat väistämättömiä ja sivistys mahdollistaa sopeutumisen niihin. Sivistys on muutoksen voima ja muutos on myös aina mahdollisuus parempaan.


Siinäpä sivistystä kerrakseen!
Täydentääksesi mobiiliopastuksella saamaasi tietoa voit osallistua Lottamuseon kiertävälle teemaopastukselle ja sivistyä vielä lisää! Lisätietoja Lottamuseon opastuksista löydät sivulta Lottamuseon palvelut ja opastukset.
Sivistyksen voimalla -mobiiliopastuksessa käytetyt kuvat ovat Lottamuseon kuva-arkistosta ja ääniefektit palvelusta pixabay.com ja Wikimedia Commons.