Lotta Svärd leipämuotti

129,00 

Käsityönä valmistettu Lotta Svärd leipämuotti, jolla voit leipoa itse rintamaruisleipää.

Tuotehinta
Vaihtoehdot yhteensä:
Tuote yhteensä:

Kuvaus

Syksyllä 1939 Puolustusministeriö pyysi lotilta apua ylimääräisten harjoitusten ja talvisodan ajaksi. Sotilaille tarvittiin leipää ja lotat oli sopiva taho sitä leipomaan. Leivontaurakka oli valtava: koko seuraavan talven lottapiirit leipoivat yhteensä jopa 103 000 kiloa leipää päivässä. Urakka suoritettiin palkattomana lottatyönä.

Puolustusministeriön antamien ohjeiden mukaan leivän tuli olla ohutta, hapanta ja rukiista sotilasleipää. Leivän raaka-aineet olivat hyvin yksinkertaisia: ruisjauhoja, hapanjuurta ja vettä sekä ripaus suolaa. Leivän keskellä tuli olla reikä, sillä leipä kuivatettiin säilyvyyden takaamiseksi.

Leipien tuli olla muodoltaan neliskulmaisia ja kooltaan noin 25 x 25 cm, sillä leivät pakattiin Puolustusministeriön luovuttamiine kartonkilaatikoihin. Neliskulmainen leipä täytti koko laatikon, eikä leivän reunoille jäänyt lainkaan hukkatilaa. Tuolloin käytännöllisyys, kustannustehokkuus sekä pakkausmateriaalit sanelivat käytänteen.

Nostalgiset Naiset -blogista löydät lisää sota-ajan leivonnasta ja esim. ruisnäkkileivän ohjeen.

Tämä Lotta Svärd leipämuotti on teetetty Lottamuseon kokoelmissa olevan sota-ajan leipämuotin mukaisesti. Muotti on pakattu sellofaaniin ja mukaan on liitetty leivän tarina. Museokahvila Lottakanttiini leipoo viikoittain aina loppuviikosta myös leipää tällä muotilla ja sota-ajan reseptin mukaan, leipää voi tulla Museokahvila Lottakanttiinista myös ostamaan.

Muotin koko: 25 x 25 x 6 cm ja paino 600g. Muotti on terästä ja pinta on kromattu. Muotti on suomalaista käsityötä ja sen on valmistanut OLP-Tuotanto Oy.

Lisätiedot

Paino 0,600 kg (kilogramma)
Mitat 26 × 26 × 5 cm (senttimetri)